Informatie

Educatieve omkadering

Een theaterbezoek is elke keer opnieuw een belevenis. Een fantasievol gebeuren voltrekt zich voor onze ogen. Het sleurt ons mee. De magie werkt diep op ons in. Er raast een storm van ervaringen door ons heen. Soms blijft het een briesje, maar evengoed neemt het in kracht toe tot een heuse storm. Theater laat ons niet koud. ’t Vondel steekt graag een handje toe om leerlingen optimaal van een theaterbezoek te laten genieten.

Hieronder vind je de voornaamste informatie, maar als je meer wil weten, lees dan zeker ook onze minibrochures Tips voor en na een voorstelling voor kleuters en lager onderwijs en Tips voor en na een voorstelling voor secundair onderwijs.

Lesmap

Bij heel wat voorstellingen is er een educatieve begeleidingsmap beschikbaar. Het maken ervan kost tijd en geld. We hopen dat die een meerwaarde zijn en we rekenen er graag op dat je er bij de voorbereiding of nabespreking gebruik van maakt. Is er geen map voorhanden? Dan zoeken wij bruikbare informatie op: filmpje, beeldmateriaal, recensie… Je vindt die systematisch terug op de website. 

Verdieping

Bij enkele producties bieden wij wat extra's aan. Zo genieten kleuters van een speelhoek of een introductiefilm bij een activiteit. Leerlingen uit het lager onderwijs gaan na een voorstelling actief aan de slag in een workshop. Cultuurcentrum ’t Vondel werkt hiervoor samen met professionele kunsteducatieve organisaties. Informatie hierover vind je bij de voorstellingen zelf of delen we in de loop van het schooljaar mee.

Nabespreking

Wie wil, kan na de voorstelling een gesprek aangaan met de acteurs. We organiseren dit in kleine groep. We maken hierover graag ten laatste drie weken voor de voorstelling concrete afspraken. Een echte aanrader!

Introductie in theater

Onthaalklas en eerste kleuterklas: het associatiespel

Een eerste theaterbezoek met kinderen uit de onthaalklas en de eerste kleuterklas is meestal overweldigend en heel intens. Ter voorbereiding van dat eerste bezoek voorzien wij het associatiespel. Dit spel is een memoryspel en introduceert theater bij onze jongste kijkers. Zes kleurrijke duokaartjes benoemen en verbeelden de attitudes die bij een theaterbezoek verwacht worden. 

De laatste jaren ontwikkelen verschillende gezelschappen voorstellingen op maat van deze jongste doelgroep: niet te lang, voor een kleine groep, aansluitend op hun leefwereld en boordevol ‘prikkels’. Dit schooljaar voorzien we speciaal voor hen WOLK, een voorstelling binnen een theatertraject.  

Kleuters: Tello gaat naar toneel: boek en dvd

Deze uitgave is een ideale handleiding voor elke leerkracht die voor het eerst met de klas naar het theater gaat. De kortfilm en het boek willen (jonge) kinderen op een ongedwongen manier in contact brengen met theater. Je volgt de avonturen van knuffel Tello die voor het eerst naar toneel gaat. 

1ste tot 6de leerjaar: Voor De Show

Voor De Show is een interactief, digitaal theaterspel waarmee je jouw leerlingen warm maakt voor de komende voorstelling, met een minimum aan voorbereidingstijd. Je speelt het spel op het digibord of met laptop en projector. Theaterspookje Theo wijst je de weg terwijl je leerlingen leren over theatercodes en creatieve opdrachten uitvoeren waarbij ze tekenen, schrijven en uitbeelden. Klaar voor de show? Ga naar www.voordeshow.be.

1ste tot 3de leerjaar lager onderwijs: de wonderlijke theatert-r-ip van Ton en Thea

Het verhaal van Ton en Thea wil kinderen laten kennismaken met alle aspecten van theater, met de codes die gebruikelijk zijn bij een theaterbezoek en met de verschillende soorten theater die ze mogelijk kunnen meemaken. Het bestaat uit een boekje voor de kinderen en een affiche voor de leerkracht. De affiche gidst je om het kijkgedrag van de leerlingen op subtiele wijze te sturen en te verruimen zodat de leerlingen nadien vanuit hun eigen beleving te bevindingen leren uiten en benoemen. De opdrachten zijn opgesplitst in voorbereidende en verwerkende oefeningen.

3de tot 6de leerjaar lager onderwijs: rondleiding in het cultuurcentrum

We nemen je graag mee op een interactieve ontdekkingstocht doorheen het cultuurcentrum. Terwijl je het ganse gebouw doorkruist, verneem je leuke weetjes over het gebouw, hoor je terminologie eigen aan het theater en initiëren we je in theater. Deze activiteit vindt om de twee jaar plaats eind september-begin oktober en vormt een leuke opstap als voorbereiding op je culturele uitstappen later tijdens het schooljaar.

Een geboekte voorstelling vooraf bekijken?

Dat kan. Contacteer ons. Wij overlopen samen met jou de speellijst en reserveren een gratis kaartje bij één van onze collega-cultuurcentra.