Radio Fiona

Door: Sofie Palmers en Katrien Pierlet

Podcast Waar theater weer tot leven komt

In de lege wandelgangen van een schouwburg is de conciërge, Fiona, alleen achtergebleven. De schouwburg is toe. Niemand speelt of danst nog op de planken. Niemand zit verwonderd te kijken in de zaal. Het is stil. Om de leegte in huis -en in haar hart- te vullen, start Fiona haar eigen radioprogramma: Radio Fiona! Ze interviewt de dingen rondom haar: een huilende wc-borstel, de balletvloer van Vlaanderen, een manisch gordijn of Dramaturgino, de huisdramaturg. Zo komt het theater weer even tot leven. Al is het misschien alleen maar in Fiona's hoofd.    
 
We nemen kinderen mee de theaterzaal in met een ode aan de krakende vloeren, verbeelding, mysterie en spelplezier. Waarom applaudisseren we? Is dat iets dierlijks? Waarvoor dient dat souffleurshok nog? Wat is de mooiste lach? Waarom is de wc-borstel verdrietig? We spelen 'Het kwisje dat geen kwisje is'. Het drankbonnetje wil graag even een oproep doen. En Regi geeft graag nog een speeltip voor tijdens de vakantie mee.    

De podcast bestaat uit 3 afleveringen van telkens ongeveer 25 min. 

 


'Radio Fiona' biedt leerkrachten en kinderen de kans om op een leuke manier toch een beetje in het theater te zijn. Voor sommige kinderen is het een fijne reminder aan hoe het was om naar een voorstelling te gaan, voor andere kinderen is het juist de eerste introductie op naar het theater gaan. Ook na Corona, wanneer de zalen weer opengaan, is het een fijne inleiding op een theaterbezoek met de klas.

Om het plaatje compleet te maken, bieden we Radio Fiona samen met een lesmap aan. Die gaat dieper in op
-
de wereld van theater: Hoe leren acteurs en actrices hun tekst vanbuiten? Wat is een souffleur of een muze? Waarom applaudisseren we? We belichten de geschiedenis van het theater en geven speeltips om mee aan de slag te gaan.  
- wat radio en podcasts maken is: Wat is een interview, een microfoon? Welke kwisjes kan je verzinnen?
Kortom, als leerkracht neem je de kinderen mee naar piepende vloeren, krakende stoelen en duik je in de magie en fantasie die begint als de microfoon loopt en de theatergordijnen opengaan.  
 
De podcast is ideaal voor een 1ste, 2de, 3de en 4de leerjaar. Aan de school de keuze om die ook aan hogere klassen aan te bieden of aan oudere kinderen die minder goed Nederlands kunnen.  
 
Wie intekent, ontvangt drie afleveringen van de podcast samen met de lesmap.  

 
 
 


Credits

idee en uitvoering Sofie Palmers, Katrien Pierlet stemacteurs Michael Pas, Jo Jochems, Randi De Vlieghe, Tanya Zabarylo, Bill  Barberis, Sofie Palmers, Katrien Pierlet muziek Sofie Palmers en rechtenvrije muziek van Kevin Macleod assistentie interview en opname Ilse Cox eindmontage Wederik De Backer i.s.m. Sofie Palmers  i.s.m. De Vlaamse Gemeenschap in coproductie met vzw palmers & pierlet, CC Het Gasthuis, CC De Ploter, Froefroe, CC Strombeek, CC Westrand, 30CC 

Categorieën:
vertelling


Doelgroep(en):
1LJ Lager - 1ste leerjaar
2LJ Lager - 2de leerjaar
3LJ Lager - 3de leerjaar
4LJ Lager - 4de leerjaar
5LJ Lager - 5de leerjaar
6LJ Lager - 6de leerjaar


Duur:  25 minuten

Prijs:  € 0.00 per leerling
gratis ter compensatie van geannuleerde activiteiten tijdens corona

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 18.03.2021 10:00 - 10:25 Op school 18582 Inschrijvingen zijn afgesloten