Edward Twee

Door: fABULEUS

Theater Een kind, zeven jongeren en een volwassen acteur nemen het spannende verhaal van Marlowe als uitgangspunt om de thematiek van identiteit, macht en taal te verkennen.

naar een tekst van Christopher Marlowe (1564-1593)

Kan je de wet overtreden door iemand graag te zien? Mogen koningen zichzelf zijn? Of moeten ze kiezen tussen de liefde of de macht?

Prins Edward heeft meer gevoelens voor zijn oudere vriend Gaveston dan voor zijn vrouw. Zolang dat binnenskamers blijft, kan het hof daarmee leven. Maar dan wordt Edward koning en geeft hij Gaveston buitensporig veel invloed en macht. Ondertussen verwaarloost hij de koningin en groeit de onrust in het land.

Toneelschrijver Christopher Marlowe was een tijdgenoot en literaire rivaal van William Shakespeare. Met Edward Twee tastte hij de grenzen af van wat zijn publiek aanvaardbaar vond. Ook in deze tijd stelt het stuk nog veel ongemakkelijke vragen. Is onze verdraagzaamheid meer dan een dun laagje vernis? In deze bewerking van fABULEUS wordt het grimmige universum van Edward Twee belichaamd door een kind, zeven jongeren en een volwassen acteur.

fABULEUS is een uniek productiehuis voor veel soorten podiumkunsten: performance, dans, circus en (tekst)theater. Naast creaties met nieuwe teksten, gaan theatermakers bij fABULEUS ook regelmatig aan de slag met repertoire, denk maar aan de recente bewerkingen van Othello van Shakespeare, Alleen de grootste nabijheid (naar Die Wahlverwandschaften van Goethe) of  Merlijn of het Barre Land van Tankred Dorst. Centraal in de werking van fABULEUS staat de artistieke samenwerking tussen (zeer) jong talent en (meer) ervaren makers. Op het podium staan de ene keer jongeren, de andere keer (startende) professionelen. fABULEUS biedt hen de nodige omkadering om hun kwaliteiten als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. fABULEUS bereikt met zijn producties een opvallend breed publiek van alle leeftijden, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen. fABULEUS werkt in Leuven vanuit het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK). Het is één van de drie Leuvense stadsgezelschappen en ook huisgezelschap van de Werking Jong Publiek bij Kunstencentrum STUK.   

Pers
De fijngevoelige regie van Jorre Vandenbussche en de speeldrift van de jonge ploeg van fABULEUS zorgen voor een kraakheldere lezing, geworteld in het nu. ****, De Morgen


Lees hier het interview met Casper en Karel voor ZIZO magazine.
Klik hier voor een mooie afwisselende site met vele mogelijke insteken om zich verder te verdiepen in de voorstelling.
Stond het voorbije seizoen in ons aanbod maar werd door de coronacrisis geannuleerd. We zien deze herneming als steun naar het gezelschap en de makers toe die ook tijdens deze crisis serieuze klappen kregen door hele toernees die plots niet meer konden doorgaan.  


Credits

tekstbewerking en regie Jorre Vandenbussche spel Ivana Noa Batchvarov, Leonie Dehantschutter, Gina De Vriendt, Jennifer Kirvalidze, Ebe Meynckens, Mathis Schellekens, Casper Schoolmeesters, Karel Tuytschaever, Karen Van de Broek en Joetta Wolokollie dramaturgie Peter Anthonissen en Jenne Van daele bewegingsadvies Karel Tuytschaever scenografie en lichtontwerp Geert Vandewalle kostuums Lies Van Assche (begeleiding ontwerp) en Lien Tallon (begeleiding uitvoering) jongerenkostuumteam Gloria Biney, Robin Clarysse, Hanne De Vos, Annabelle Perez Donate, Nina Dupont en Bibi Louïs productie fABULEUS coproductie Perpodium i.s.m. Jonna vzw met de steun van de stad Leuven, de Vlaamse Gemeenschap en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid beeld Clara Hermans

Categorieën:
theater


Doelgroep(en):
4M Secundair - 4de jaar
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  90 minuten

Prijs:  € 7.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 recensie-edward-twee-de-morgen.pdfReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
Wachtlijst Is alles al volzet? Of niet genoeg plaats voor al jouw leerlingen? Gebruik dan de wachtlijst om je interesse te tonen! Inschrijvingen zijn afgesloten
ma 08.03.2021 13:30 - 15:00 CC 't Vondel - Concertzaal (J. Possozplein 40, 1500 Halle) 220 Inschrijvingen zijn afgesloten